- Het kabinet trekt 24 miljoen euro uit voor startups die kunnen groeien dankzij kennis uit onderzoek.
- Het gaat om samenwerkingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), medische en watertechnologie.
- In 2019 maakte het kabinet ook 24 miljoen euro vrij voor startups.
Er komt in totaal 24 miljoen euro beschikbaar voor startups die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie en medische en watertechnologie.
Dat laten demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Wetenschap) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) weten.
Er zijn drie samenwerkingsverbanden van verschillende universiteiten die zich met de thema’s bezighouden. Elke groep krijgt 8 miljoen euro te besteden.
De eerste groep ontwikkelt kunstmatige intelligentie op de gebieden van zorg en veiligheid. De tweede zet zich in voor onder meer betere of minder zware behandelingen en diagnoses. Het derde samenwerkingsverband werkt aan circulair gebruik van water en grondstoffen.
In 2019 maakten de ministeries ook 24 miljoen euro vrij voor startups. Dat werd onder meer geïnvesteerd in een bedrijf dat biologische medicijnen tegen trombose maakt.
Van Engelshoven vindt het goed dat universiteiten zich "ook in de coronaperiode" inzetten om maatschappelijke problemen aan te pakken. Keijzer denkt dat met deze investering "de komende jaren enkele tientallen nieuwe kennisintensieve bedrijven van de grond komen".
Ook tijdens deze economische crisis is innovatie op de korte en de lange termijn belangrijk, vindt ze.
Lees meer over succesvolle Nederlandse ondernemers:
- In deze bedrijven stak bezorgkoning Jitse Groen zelf geld – een belangrijke stap om van Nederland de techhub van Europa te maken
- Pieter Zwart begon Coolblue op een Rotterdamse zolderkamer, nu is hij multimiljonair – dit is het verhaal van de ‘Nederlandse Jeff Bezos’
- Sytse Sijbrandij wilde eerst niks weten van investeerders, nu is zijn bedrijf GitLab $2,75 miljard waard – dit is zijn verhaal
- Ali Niknam wil alleen superslimme mensen bij Bunq: ‘Wij durven te kiezen voor een bepaalde cultuur’